Fra trist baggård til en grøn oase

Andelsboligforening i Hellerup tog springet og fik en ny gård, der prioriterer det miljørigtige og det sociale.

Grøn er den gennemgående farve i en ældre andelsboligforenings baggård i Hellerup efter en renovering, hvor vi var rådgiver. Græs på jorden og mellem den nye belægning, sedum på garagetaget og slyngplanter i trådhegnet ind til nabogården.

Kontrasten til den tidligere baggård med asfalt i opløsning og smuldrende beton er så stor, at udsigten fra George Greibes lejlighed på 4. sal stadig drager ham hen til vinduet flere gange hver dag. Han er medlem af bestyrelsen i AB Jomsborgvej 27-29/Sundvej 1.

 

En udsigt alle i andelsforeningen nyder

”Det er en fornøjelse at se ned i vores gård i dag. Før var det et trist syn til en sur gård, men takket være blandt andet sedum oven på vores træskure, har vi nu en udsigt, som alle i foreningen nyder”, fortæller George Greibe.

Sammen med sin kone flyttede han for tre år siden fra familiens hus i Skovshoved og ind i lejligheden på 4. sal i Hellerup. Det er en lys og dejlig bolig, men udsigten til gården var trist.

”Vores gård var meget slidt. Asfalten var fyldt med huller, og garagebygningerne var i opløsning. Det var så slemt, at en af bilejere have en skumgummimadras på taget for at beskytte mod nedfaldende betonstykker, når hun kørte ind i sin garage”, siger han.

Andelsforeningen med 30 andelshavere i tre opgange havde tidligere prøvet at ændre gården, men nu lykkedes det at få et flertal til en renovering, og bestyrelsen kontaktede Gaihede for at høre nærmere.

 

Kommunen vil bevare p-pladser

Vores projektleder på sagen, Tobias Brouwers, som er uddannet have- og parkingeniør, var fyr og flamme over opgaven. Den første melding om projektet fra Gentofte Kommune var dog lidt nedslående.

Foreningen havde spurgt, om de måtte droppe de 9 P-pladser, og det blev afslået. Få kommuner i hovedstadsområdet fraskriver sig eksisterende P-pladser, så Tobias måtte tænke nyt.

”Vi skulle bygge de nye overdækkede skure i gården, så derfor udvidede vi den grønne løsning i den nye gård til også at omfatte tagene. Så jeg forslog sedum på taget. Det både pynter og kan absorbere regnvand og holde det væk fra kommunens kloakker. Løsningen blev bakket op af bestyrelsen og andelshaverne, og resultatet af anstrengelserne er vellykket på mange måder”, siger rådgiveren.

 

Gårdprojektet tildelt Gentoftes miljøpris

I 2017 fik AB Jomsborgvej 27-29/Sundvej 1 årets miljøpris i Gentofte Kommune for deres gårdprojekt. De delte førstepladsen med et andet grønt projekt i kommunen.

Andelsboligforeningen fik prisen for at have forskønnet deres gård på en bæredygtig og grøn måde.

5 i 1-løsning 

Bestyrelsen i AB Jomsborgvej 27-29/Sundvej kalder deres gårdsanering for en 5 i 1-løsning. Projektet har givet andelshaverne:

  1. Unikke p-løsninger
  2. Unik cykelparkering under tag
  3. Grøn og miljørigtig løsning
  4. Have med duft af planter og græs
  5. Effektiv affaldssortering også under tag


Hvis I ønsker at høre mere om projektet, kan I kontakte:

Tobias Brouwers, projektleder i Gaihede, tlf. 41 77 50 88

Læs alle nyheder her
Få relevante nyheder, cases og gode råd om renovering og vedligehold.

Tilmeld dig Gaihedes nyhedsbrev her