fbpx
Gør boligforeninger beslutningsdygtige igen

Det varer nok et godt stykke tid, før en generalforsamling vil se sådan ud. Men samfundet er begyndt at åbne op, og der arbejdes med andre former for GF, så husk at være klar.

Gør boligforeninger beslutningsdygtige igen

Aflyste generalforsamlinger i andels- og ejerforeninger blokerer for byggeri og renoveringer, og det skaber en usund udvikling i udbud og efterspørgsel til skade for samfundsøkonomien. Der bør hurtigst muligt findes en måde at beslutte på.

Af Mogens C. Ramsløv, adm. direktør i Gaihede, ingeniører & arkitekter

Hvis alting var som i de gode gamle dage før Corona, så ville der i disse måneder være hektisk gang i generalforsamlingerne hos ejerforeningerne og andelsboligforeninger. Her ville beboere på bedste demokratiske vis tage stilling til foreningernes økonomi og fremtidige planer for renoveringer og nødvendig vedligeholdelse af deres ejendom, og projekterne blev sat i gang meget hurtigt.

I næsten et år nu har den proces været forstyrret og forhindret, og fra før jul har det været umuligt at beslutte noget som helst, da reglerne for generalforsamlinger kræver fysisk fremmøde – medmindre det gælder foreningens økonomiske overlevelse.

Resultatet er; ingen møder og ingen beslutninger.

Konsekvensen er; ejendommene bliver slidte, energirenoveringen halter og byggeområdet bliver skævvredet økonomisk.

 

Pas på ketchup-effekten

Når foreningerne igen kan beslutte noget, så kommer ketchupeffekten. Alle vil have renoveret med det samme, og efterspørgslen på håndværksfirmaer vokser, og priserne vokser tilsvarende. De er allerede i stigning.

En anden skævvridning er, at de private husejere på villavejene kører derudad og renoverer og bygger på livet løs blandt andet takket være håndværkerfradrag.

Samtidig sidder boligforeningernes beboere på deres hænder, selv om de helst ville hæve dem i vejret og stemme en renovering hjem.
Det er ellers ideelle tider til at investere i forbedringer og vedligehold af ejendommen. Renten på lån er historisk lav, der er håndværkerfradrag, og det er stadigt muligt at få de rette håndværkere og byggefirmaer til fair priser.

Som rådgiver, der styrer byggeprojekter i mål og blandt andet finder de bedste entreprenører til vores kunder, oplever vi i øjeblikket, at vores forretning er i balance, Vi udfører renoveringer og finder de rette entreprenører til opgaverne.

 

Stor frustration i foreningerne

Men vi møder i stigende grad andelsbolig- og ejerforeninger, som er frustrerede over, at de ikke kan sætte gang i deres renoveringer. De kan være planlagte og drøftet igennem flere år – men lige på kanten af målstregen kan de ikke besluttes og realiseres.

Desværre er der i takt med Corona-virussens udvikling mere og mere, der tyder på, at vores forsamlingsmulighed fortsat er begrænset, og det betyder, at det et stykke tid endnu er umuligt at afholde generalforsamlinger efter reglerne. Så ingen beslutninger om renovering og en endnu større flaskehals på området, når der engang åbnes op.
Og en tilstoppet flaskehals er økonomisk gift for samfundet. Få virksomheder kommer til at tjene kassen, men det forstyrrer en fair og reel prisudvikling i byggebranchen.

 

Skab nye muligheder for beslutninger

Derfor vil jeg opfordre til, at de ansvarlige – myndigheder og interesseorganisationer – går reglerne for generalforsamlinger på boligområdet efter i sømmene, og overvejer om, det ikke er muligt at give mere dispensation og støtte til blandt andet online-møder eller muligheden for at i større udstrækning at bruge fuldmagter ved afstemninger på dette område.
Den danske befolkning og de danske politikere har været utroligt hurtige til at finde løsninger i denne udfordrede tid. Lad os vise den evne også på dette område – for os alles skyld.

Læs alle nyheder her
Få relevante nyheder, cases og gode råd om renovering og vedligehold.

Tilmeld dig Gaihedes nyhedsbrev her