Flere sager med farlige altaner

En af de andelsboligforeninger, vi har hjulpet med at få udskiftet altaner, er AB Damsøvænget i Vanløse.

Flere sager med farlige altaner

Problemet med nedslidte altaner skal tages alvorligt – og det er er der flere ejendomsejere, der gør – men ikke alle.

I slutningen af juli i Kolding braste en altan sammen og tre unge mennesker faldt ned. Det er anden gang inden for fire år, at personer kommer meget alvorligt til skade på denne dramatiske måde. Det understreger det stigende problem med ældre altaner, der ikke er vedligeholdt, og som udgør en sikkerhedsrisiko.

 

Stigende altan-henvendelser

Vi får stadig flere henvendelser fra bekymrede ejendomsejere, ejerforeninger og andelsboligforeninger, der er utrygge ved deres altaner, fortæller adm. direktør Mogens C. Ramsløv:
”Der er rigtig mange altaner, der er i en rystende tilstand, og som vi har anbefalet at lukke straks, da de simpelthen ikke er sikre”.
I øjeklikket styrer vi seks store altanrenoveringer i København, hvor årsagen til renoveringen skyldes korroderet stål.

 

Andelsboligforening måtte handle hurtigt

En af dem er hos andelsboligforeningen AB Lygten i København NV. Foreningen blev opmærksom på deres altanproblemer i en tilstandsrapport i 2017, fortæller medlem af bestyrelsen, Hanne Elsborg.
”Vi kunne læse, at vores altaner og karnapper var i en meget dårlig stand, og derfor har vi med foreningens opbakning handlet på det. Vi fik anbefalet Gaihede, som har vurderet, at der skal gøres noget øjeblikkeligt. Så vores altaner bliver nu understøttet, indtil de skal udskiftes”, siger Hanne Elsborg.

 

Gaihede har altanspecialister

Det er en af Gaihedes specialister på området, projektchef Henrik Bjørndal, der har sagen. Han har gennem årene fået en stor erfaring med den slags sager, og bliver brugt af byggemyndighederne på området – blandt andet Statens Byggeforskningsinstitut – SBi, som er i gang med at formulere en ny SBi-anvisning på altanområdet.
Henrik Bjørndal trækker på SBi og andre eksperter, som også var med ude og se nærmere på AB Lygten. Og der var ikke nogen tvivl om dommen over altanerne. Gadealtanerne på AB Lygten skal rives ned og genopføres, mens karnapperne kan renoveres.
”Det er en tung beslutning med omfattende konsekvenser, så derfor spørger jeg også eksperter, inden vi konkluderer. Men det er ofte umuligt at delrenovere de nedslidte altaner, da de alvorlige skader er inde i murkonstruktionen. I de seks sager vi er i gang med nu, er det de altafgørende bærejern inde i bunden af altanen, der er korroderet efter indsivning af fugt, så derfor ender det ofte med en udskiftning af altanerne”, siger han.

 

Problemer med den udkragede altan

Ifølge Henrik Bjørndal ser man dette fænomen i især de såkaldte udkragede altaner, der er den mest udbredte model. Her er altanen en slags kasse, der bæres af indbyggede bærejern, det fortsætter ind i selve bygningen.
”Vi har netop afsluttet udskiftning af 108 altaner hos en andelsboligforening i Vanløse, AB Damsøvænget. Den sag opdagede vi lige fem minutter i 12, og den bliver brugt af en følgegruppe under SBi som et eksempel på, hvor galt det kan gå. Bærejernene var flere steder korroderet kraftigt, så der var store huller i flere stålbjælke. Det var et chok – især da der er mange lignede ejendomme i Danmark, som ikke er tjekket. Det er ikke en behagelig tanke.”

 

60.000 altaner bør tjekkes

Ifølge Henrik Bjørndal er vurderingen, at det er omkring 60.000 altaner bygget frem til 1950’erne, der godt kunne trænge til et tjek. Udfordringen er, at det er kompliceret at tjekke.
”Vi kan hurtigt se de ydre tegn på en nedslidt altan – blandt andet revner, smuldrende beton og farveændringer under altanen som rødlige udfældninger fra en korroderende armering. Men vi skal helt ind til bærejernet for at vurdere det rigtigt, og der skal vi lave et destruktivt indgreb”.

 

Med i vedligeholdelsesplaner

Vi har i vores vedligeholdelsesplan for ejendomme også fokus på altaner, så en eventuel nedslidning kan blive opdaget, og yderligere undersøgelse anbefales.
Hos AB Lygten i København NV er Hanne Elsborg glad for, at altanerne nu bliver ordnet.
”Efter ulykken i Kolding bliver vi jo bekymrede, så det er godt, at der nu sker noget med vores altaner og karnapper”, siger Hanne Elsborg.

Får styr på dine altaner – kontakt projektchef Henrik Bjørndal på tlf. 20 75 29 18 eller mail hb@gaihede.dk

Læs mere om nedslidte altaner

Derfor skal I samarbejde med en rådgiver, hvis I ønsker altaner

Læs alle nyheder her
Få relevante nyheder, cases og gode råd om renovering og vedligehold.

Tilmeld dig Gaihedes nyhedsbrev her