Fugt og skimmel - Undgå skimmelsvamp i din bolig

Skimmelsvamp
Tilmeld nyhedsbrev Ring mig op Skriv til os

Hvad er skimmelsvamp?

Få styr på fugt og skimmelsvamp i dit indeklima. Skimmelsvampe er mikrosvampe, som primært findes i organisk materiale, men som gennem sporer også kan sprede sig til fugtige områder i boligen. Skimmel spreder sig gennem sporer, som også kan være skadelige for dit helbred. Den viser sig ofte som sorte, blå eller grønne plamager på primært loftet, gulve eller vægge, selvom de i udgangspunktet kan leve overalt, så længe der er fugtigt. Fugtigheden kan bl.a. være forårsaget af et skybrud, som har trængt sig igennem ejendommen. I kan læse mere og skybrudssikring og LAR her.

Hvordan opstår det, og hvor findes det?

Skimmelsvamp findes ofte i fugtige områder. Det kan være pga. dårlig udluftning, et sprunget vandrør, eller en kuldebro mellem værelser, som gør, at svampen får gunstige forhold gennem nogle områder, som har været fugtige i nogle uger.
Skimmelsvamp optræder dog oftest som konsekvens af flere samvirkende forhold såsom ventilation, varme, isolering, konstruktion, klimaskærm og beboeradfærd. Skimmelsvampen er ikke nødvendigvis synlig, men en god indikator er, hvis der lugter jordslået eller muggent i boligen.

Hvad kan det have af konsekvenser for jer?

1/8 husstande i Danmark har haft skimmelsvamp, og derfor er det ikke uden grund, at I skal være opmærksomme på skimmelsvamp i jeres bolig. Det kan nemlig forårsage:

 • Det kan skade dit helbred og give problemer så som:
  Irriterede øjne, næse og luftveje. Træthed, hovedpine og koncentrationsbesvær. Åndedrætsbesvær og hosten. Andre allergilignende symptomer.
 • Alt afhængig af hvor udbredt svampen er, og hvor længe den har været i bygningen, kan det give materialeskader, som i sidste ende kan være dyre for boligens indehaver.
  De kan f.eks. give grimme og ildelugtende misfarvninger på væggene, som ikke er lige til at fjerne.

I kan også ”vaccinere” jeres bygning med fugtige områder ved energioptimering. Du kan læse mere om energioptimering her.

Skimmelsvampsbehandling

Selvom svampen kan have store konsekvenser for beboernes helbred og boligens struktur, så er det faktisk relativt nemt at behandle svampen, hvis skaderne ikke er for store. Her er et par gode råd til at forebygge og behandle:

 • Luft ud et par gange om dagen
 • Sørg for at tænde emhætten ved madlavning
 • Undersøg, om ventilation og udsugningen virker
 • Forsøg at tørre vasketøjet udendørs eller i tørretumbler
 • Hold temperaturen i boligen på 18-22 grader

Hvis I er i tvivl, om hvorvidt jeres bolig eller ejendom er blevet ramt, vil det være fornuftigt at få lavet en test mod svampen. Gaihede hjælper med rådgivning om indeklima og skimmelsvamp – og vi er specialiserede i gamle ejendomme og renovering. Kontakt os for et uforpligtende møde. Book nedenfor eller ring på tlf. 70 22 11 41.

Læs mere om Gaihedes tidligere arbejde her.

Få relevante nyheder, cases og gode råd om renovering og vedligehold.

Tilmeld dig Gaihedes nyhedsbrev her