fbpx
Altaner med omtanke

Altaner skal passe til resten af bygningen som her hos en andelsboligforening i Drejøgade, hvor Gaihede var rådgiver.

Altaner med omtanke

Drømmen om en plads i solen kan blive til et mareridt uden den rette rådgivning. Der er mange forhindringer i processen, og de skal defineres først.

 

Mange beboere i lejligheder drømmer om at få adgang til luft og sol med opsætning af en altan. Men inden man hyrer en totalentreprenør, og går i kast med projektet, skal man sikre sig en række ting, og her er det en god idé at ringe til en rådgiver først.

Der er mange forhindringer i processen, og det er både mest fornuftigt og kan bedst betale sig, at spørgsmålene afklares, inden man kommer for langt i processen.

Hurtig dialog med myndigheder

”Der er private bygherrer, ejerforeninger og andelsboligforeninger, der har oplevet skuffelser og fået en del knubs i forbindelse med, at de gerne vil have altaner sat op på deres ejendom. Ofte sker der det, at de først sent i projektet finder ud af, at de myndigheder, der skal give tilladelse, har en lang række regler og restriktioner, der umuliggør deres projekt helt eller delvist. Derfor er det vigtigt, at man hurtigt kommer i dialog med myndighederne, og kan finde frem til en realistisk løsning”, fortæller Nanna Aae Christensen, der er arkitekt MAA og rådgiver i Gaihede, ingeniører og arkitekter.

Gaihede har været totalrådgiver på en række altansager, og rådgiverne er erfarne både på myndighedskontakt, projektering og proces. Nanna Aae Christensen fortæller, at det er vigtigt, at man bliver guidet i den rigtige retning fra starten.

”Både regelmæssigt og byggeteknisk er der en række ting, man skal tage hensyn til, og hvor man som almindelig boligejere har brug for rådgivning. Reglerne for opsætning af altaner i København er blevet mindre restriktive efter kritik i 2014. Men der er stadig mange sager, der ender med afslag, som boligejerne ikke kan forstå, og som måske kunne være undgået, hvis sagen var grebet an på den rigtige måde fra starten”, siger Nanna Aae Christensen.

Undgå frustration og nabostrid

Som udgangspunkt er altaner en god ting med både øget herligheds- og økonomisk værdi på lejligheden, men det kan gå helt galt i processen. I stedet for kvalitetstid på altanen kan boligejere bruge lang tid på en opslidende godkendelsesproces. Og resultatet kan være utilfredsstillende og give basis for nabostrid, hvis ikke alle fik den ønskede altan.

Så gør det rigtigt med en rådgiver fra starten.

Otte gode råd før opsætning af altaner

  1. Få grundigt afklaret hvilke beboere i ejendommen, der er med på projektet.
  2. Få hurtigt belyst konsekvenser og muligheder. Hvilke beboere har muligheden, og hvilke har ikke. Få rådgiveren med på beboermøde.
  3. Gå straks i dialog med myndighederne på området og få arrangeret et møde. Her kan det hurtigt afklares, om altanprojektet er realistisk og i hvilken form.
  4. Gå derefter i proces og find frem til de altanmodeller, der er mulige, og hvilken størrelse, de skal have.
  5. Få udfærdiget en plan over hele projektet og ansøg kommunen.
  6. Husk at få følgearbejder på facade og indvendig med i projektet.
  7. Find den bedste entreprenør til at udføre opgaven. Gaihede har erfaring med at finde de rette både med hensyn til kvalitet og pris.
  8. Se referencer på vores projekter på hjemmesiden, Gaihede.dk

Lignende artikler

Læs mere om vigtigheden af en uvildig rådgiver i artiklen Dårligt udførte taglejligheder koster boligejere dyrt.

Læs alle nyheder her
Få relevante nyheder, cases og gode råd om renovering og vedligehold.

Tilmeld dig Gaihedes nyhedsbrev her